Mitä maitoallergia on?

Mitä maitoallergia on?

  Maitoallergia on yleisin lasten ruoka-aineallergia

  Maitoallergia on vauvojen ja pikkulasten yleisin ruoka-aineallergia: Maitoallergiaa esiintyy 2–3 %:lla lapsista, ja se puhkeaa lähes aina ensimmäisen elinvuoden aikana. Usein allergia ilmenee ensi kertaa, kun lapsi alkaa syödä lehmänmaitoa sisältävää äidinmaidonkorviketta tai puuroa. 

  Maitoallergian ennuste on hyvä. Useimpien lasten maitoallergia paranee jo leikki-ikäisenä. Jos lapsellasi on juuri diagnosoitu maitoallergia, saattaa odotteluun kuluva aika tietysti tuntua pitkältä. Elämää eletään tässä ja nyt, ja arjen ongelmat on ratkaistava – silloinkin, kun niiden voi olettaa katoavan tulevaisuudessa. Siksi olemme keränneet tälle sivustolle tietoa ja vinkkejä, joiden avulla elämä maitoallergian kanssa sujuu mahdollisimman joustavasti. 

  Täältä voit lukea lisää maitoallergiasta, sen oireista ja siitä, miten valmistaudut lääkärissäkäyntiin.   

  Ota aina yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin, jos epäilet lapsellasi maitoallergiaa. Tämä sivusto ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisten yksilöllisiä neuvoja.

   Mistä maitoallergiassa on kyse

   Maitoallergia johtuu siitä, että keho erehtyy luulemaan maitoproteiineja vahingollisiksi. Tällöin immuunipuolustus tuottaa allergisen reaktion, joka voi ilmetä eri tavoin. Tietyt reaktiot puhkeavat heti lapsen syödessä maitoa sisältävää ruokaa. Nopeita reaktioita ovat esimerkiksi äkillinen punainen ihottuma tai oksentelu. Jotkin reaktiot ilmenevät paljon myöhemmin, joskus jopa päivien kuluttua. Hitaasti ilmeneviä reaktioita ovat ummetus tai kasvun hidastuminen. Maitoallergia voi oireilla eri lapsilla hyvin eri tavoin, ja useimmat maitoallergialle tyypilliset oireet voivat johtua myös muista sairauksista tai vaivoista. Siksi lapsen tiettyä oiretta on joskus vaikeaa yhdistää maitoon ja huomata, että kyseessä on maitoallergia. Tästä voit lukea oireista, joita lehmänmaitoallergia voi aiheuttaa. 

   Jos äiti syö maitotuotteita, äidinmaito saattaa sisältää pieniä määriä lehmänmaitoproteiineja. Imeväinen reagoi äidinmaidonproteiineihin kuitenkin vain harvoin.

   Vaikka pelkkää äidinmaitoa saava lapsi saisi maitoallergian oireita, imettämisen jatkamista suositellaan sen monien hyötyjen takia. Ennen oman tai lapsen ruokavalion muuttamista asiasta on aina ensin keskusteltava neuvolassa tai lapsen lääkärin kanssa. 

    

   2-3 %

   Miten maitoallergian ja laktoosi-intoleranssin erottaa toisistaan?

   Jos lapsi sairastuu maitotuotteiden syömisestä, syynä on lähes aina maitoallergia. Vauvojen ja leikki-ikäisten laktoosi-intoleranssi on erittäin harvinainen – osittain siksi, ettei laktoosi-intoleranssi ole Suomessa kovin yleinen lapsilla, ja osittain siksi, että laktoosi-intoleranssi puhkeaa erittäin harvoin ennen kouluikää. Tämä pätee silloinkin, kun lapsen vanhemmilla on laktoosi-intoleranssi. On tärkeää ymmärtää maitoallergian ja laktoosi-intoleranssin ero. Laktoositon ravinto sisältää maitoproteiinia ja saattaa olla vaaraksi maitoallergiselle lapselle. 

   Maitoallergian oireet aiheutuvat proteiinista 
   Maitoallergia johtuu siitä, että kehon immuunipuolustus reagoi maidon sisältämiin proteiineihin. Oireet voivat pahimmassa tapauksessa olla jopa niin vakavia, että hengitys vaikeutuu. Allergisen reaktion välttämiseksi lapsi ei saa syödä lehmän tai muiden eläinten maitoa sisältävää ruokaa. 

   Laktoosi-intoleranssi johtuu heikentyneestä kyvystä pilkkoa maitosokeria
   Laktoosi-intoleranssi johtuu suolen heikentyneestä kyvystä pilkkoa laktoosiksi kutsuttua maitosokeria. Heikentynyt kyky pilkkoa laktoosia johtuu laktaasientsyymin puutteesta ja voi toisinaan aiheuttaa vatsakipuja, ilmavaivoja tai ripulia – eli samoja oireita, joita maitoallergiakin aiheuttaa. Tärkeä ero on, että laktoosi-intoleranssin oireet rajoittuvat vatsaan eivätkä ole koskaan lapselle vaarallisia. 

   Toisin kuin maitoallergikko, laktoosi-intolerantti lapsi sietää usein pienen määrän maitoa tai maitotuotteita, jotka sisältävät vain vähän laktoosia, kuten jogurttia tai juustoa. Laktoosittomia maitotuotteita ei saa antaa maitoallergiselle lapselle, sillä ne sisältävät yhtä paljon maitoproteiinia kuin tavallisetkin maitotuotteet. 

   Joskus eroa laktoosi-intoleranssin ja maitoallergian välillä ei tunnisteta. Laktoosi on hyvin harvoin pikkulapsen ongelma. Oireiden taustalla voi olla myös muita sairauksia. 

   Ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin, jos olet epävarma tai huolestunut lapsesi oireista.   

   Maitoallergia johtuu siitä, että keho erehtyy luulemaan maitoproteiineja vahingollisiksi.