Tunnista oireet

Tunnista oireet

  Oireet vaihtelevat

  Maitoallergia voi oireilla monin eri tavoin. Juuri oireiden yksilöllisyys saattaa toisinaan hidastaa oikean diagnoosin saamista. Joillakin lapsilla maitoallergia ilmenee oksenteluna, vatsakipuna ja ripulina, kun taas toiset kärsivät ummetuksesta. Allergian merkkejä voivat myös olla ekseema, univaikeudet ja painonnousun hidastuminen. Joissakin tapauksissa maitoallergian tunnistaminen on helppoa – joskus taas ei ole selvää, että lapsen oireet liittyvät maitoon, jolloin diagnoosin tekeminen voi olla huomattavasti vaikeampaa.  Oireoppaassa luetellaan mahdolliset maitoallergian oireet.

  Kenen puoleen voin kääntyä, jos epäilen maitoallergiaa?

  Jos epäilet lapsellasi maitoallergiaa, kerro epäilyistäsi neuvolassa, josta sinut ohjataan tarvittaessa eteenpäin. Voit myös ottaa yhteyttä lääkäriin.

   Epäiletkö allergiaa?

   Jos epäilet lapsellasi maitoallergiaa, hänen ruokavaliotaan ja mahdollisia oireita kannattaa tarkkailla. Kerro havaintosi neuvolassa tai lääkärissä; ne voivat olla hyödyksi. Alla on kolme kätevää apuvälinettä, jotka auttavat valmistautumaan seuraavaan neuvola- tai lääkärikäyntiin. 

    

    

   OIREIDEN TARKISTUSLISTA

   OIREIDEN TARKISTUSLISTA

   Alla oleviin kysymyksiin vastaamalla voit antaa lääkärille käsityksen siitä, miten lapsesi mahdollinen maitoallergia ilmenee. Tarkistuslista on tarkoitettu antamaan yleiskatsaus lapsen vaivoista ennen lääkäri- tai neuvolakäyntiä. Jos lapsesi oireet ovat vakavia, ota suoraan yhteyttä lääkäriin sen sijaan, että vastaisit listan kysymyksiin. Ota huomioon, että maitoallergian oireet voivat olla samanlaisia kuin muiden sairauksien oireet. Vaikka lapsellasi olisi useita listan oireista, hänellä ei välttämättä ole maitoallergiaa. On tärkeää pitää mielessä, että joillakin maitoallergisilla lapsilla on vain yksittäisiä oireita. Kyseessä voi olla maitoallergia, vaikka listassasi olisi vain yksi rasti. Jos epäilet lapsesi olevan maidolle allerginen, on tärkeää, että mainitset siitä lääkärille.

   2/19

   Iho

   Kutiseeko lapsesi iho tai onko se punainen ja paukamilla?

   4/19

   Vatsa

   Onko lapsesi pulauttelu ongelmallista?

   7/19

   Vatsa

   Onko lapsellasi runsaasti ilmavaivoja?

   12/19

   Hengitys

   Onko lapsellasi hengitysvaikeuksia?

   13/19

   Muut

   Ovatko lapsesi silmät, huulet tai kasvot joskus turvonneet?

   14/19

   Muut

   Onko lastasi vaikeaa saada lopettamaan itkeminen?

   15/19

   Muut

   Ovatko lapsesi vaatteet aamuisin hiestä märät?

   16/19

   Muut

   Onko lapsesi paino laskenut tai pysynyt ennallaan?

   18/19

   Muut

   Oikutteleeko lapsesi ruokailutilanteessa?

   19/19

   Muut

   Onko lapsesi epätavallisen tyytymätön?

   VASTAUSTESI YHTEENVETO

   TulostaAloita alusta