Usein esitettyjä kysymyksiä

Tukeaksemme sinua ja perhettäsi tänä haastavana aikana, haluamme vastata yleisimmin esitettyihin kysymyksiin raskauteen, imetykseen ja ruokintaan liittyen.

Voiko raskaana olevat siirtää koronaviruksen syntymättömille lapsille?

Tällä hetkellä ei ole riittävästi näyttöä sen määrittämiseksi, voiko virus tarttua äidistä vauvaan raskauden aikana, tai mikä vaikutus sillä on vauvaan. Tätä tutkitaan parhaillaan. Raskaana olevien naisten on edelleen noudatettava varotoimia suojautuakseen virukselle altistumisesta ja hakeutua hoitoon varhaisessa vaiheessa, jos oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengitysvaikeuksia ilmenee. Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos sinulla on kysyttävää tai huolenaiheita.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos lapsellani on COVID-19:n oireita?

Ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin puhelimitse ja seuraa heiltä saamiasi ohjeita.

Voiko vauva käyttää hengityssuojainta ja olla ulkona?

Hengityssuojaimissa on tietty ilmatiiviys ja sen vuoksi ne voivat olla epämiellyttäviä pikkulapsille. Riskien rajoittamiseksi noudata paikallisia ohjeita, ne auttavat suojaamaan sinua ja lastasi COVID-19:ltä. Ollaksesi todella varma, tulisi väkijoukkojen läheisyyttä rajoittaa minimiin. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen tai lue lisää terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta.

Mitä jos lapseni on huolestunut koronaviruksesta?

Lapset reagoivat muuttuviin olosuhteisiin eri tavoin, he voivat esimerkiksi takertua, ahdistua, vetäytyä tai olla vihaisia ja levottomia, jotkut aloittavat yökastelun jne. Vastaa lapsesi reaktioihin kannustavalla tavalla, kuuntele heidän huoliaan ja anna heille ylimääräistä rakkautta ja huomiota. Jos sinulla on kysyttävää pienen mielenterveydestä, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen.

Onko äidin turvallista imettää, jos hänellä on koronavirus?

Jos sinulla on kysyttävää imetyksestä, ole yhteydessä neuvolaasi. Kaikkien äitien, joilla on oireita (kuume, yskä tai hengitysvaikeudet) pitäisi olla yhteydessä terveydenhuoltoon ja noudattaa heidän antamiaan ohjeita.

Vaikuttaako COVID-19 vauvoihin?

Koronavirus on uusi ja Maailman terveysjärjestö ei vielä tiedä miten se vaikuttaa vauvoihin tai raskaana oleviin naisiin. Se mitä kuitenkin tiedetään on, että kaikenikäiset ihmiset voivat saada tartunnan. Toistaiseksi on ollut suhteellisen vähän tapauksia, joissa COVID-19 on raportoitu lasten keskuudessa eikä yhtään vauvoilla. Virus johtaa kuolemaan harvoissa tapauksissa, toistaiseksi pääasiassa ikääntyneiden ihmisten keskuudessa, joilla on ennestään sairauksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteys lääkäriin.

Vaikuttaako COVID-19 imeväisiin?

Koronavirus on uusi ja Maailman terveysjärjestö ei vielä tiedä miten se vaikuttaa vauvoihin tai raskaana oleviin naisiin. Kaikenikäiset ihmiset voivat saada tartunnan, toistaiseksi kuitenkin lapsilla on raportoitu suhteellisen vähän COVID-19 tartuntoja eikä yhtään vauvoilla. Virus on kuolemaan johtavia harvoissa tapauksissa, toistaiseksi pääasiassa ikääntyneiden ihmisten keskuudessa, joilla on ennestään sairauksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteys alueesi terveydenhuollon ammattilaisiin.

Miten ruokinnassa käytettävät tuttipullot steriloidaan?

Vauvan käyttämät pullot, pullotutit, mittalusikat ja kulhot on steriloitava; Pese ne ensin vedellä ja tiskiaineella ja keitä sen jälkeen yli 30 minuuttia. Välineet, jotka eivät kestä korkeita lämpötiloja, voidaan desinfioida pyyhkimällä pinta desinfiointipyyhkeellä. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteys neuvolaan tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen.