Kuinka suojata itseäsi ja vauvaasi

Tämä on erittäin haastavaa aikaa pienten lasten vanhemmille, tuleville isille ja raskaana oleville naisille. Siksi haluamme jakaa Maailman terveysjärjestön (WHO) suosituksia siitä, kuinka suojella sinua ja lastasi. Noudattamalla heidän ohjeitaan voit rajoittaa koronaviruksen leviämisen riskejä. Olemme koonneet myös WHO:n asiantuntijavastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin raskaudesta, imetyksestä ja pulloruokinnasta, jotka auttavat sinua ja lastasi nykyisen erityistilanteen aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta www.thl.fi löytyy myös lisäohjeita.

1. Pese kädet säännöllisesti

Koronavirus leviää ihmisen kautta. Siksi käsien peseminen on paras tapa suojautua siitä. Pese kädet aina ennen kun kosket vauvaa ja kehota kaikkia, jotka aikovat koskettaa vauvaasi pesemään kätensä. Tee käsienpesusta säännöllinen osa leikkiä ja aterioita, pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä. Peseminen tappaa kaikki viruksemme, joita voi olla käsissämme, ja estää niitä tartuttamasta sinuun ja lapseesi.

THL:n ohje: käsienpesu ja yskiminen

2. Rajoita tapaamisia

Vauvat ovat ihania ja herättävät ihmisten huomion. Vanhempana on sinun vastuullasi minimoida lapsesi ja muiden ihmisten vuorovaikutus. Aluksi ihmisten estäminen vauvan sylittelyyn ja kosketteluun voi tuntua tiukalta, mutta se auttaa estämään viruksen leviämisen.

Vältä läheistä kosketusta ja ylläpidä vähintään metrin turvallinen etäisyys itsesi ja kaikkien sairaiden, yskäisten tai aivastavien välillä.

Yskiessä tai aivastaessa nenästä tai suusta leviää pieniä pisaroita, jotka voivat sisältää virusta. Jos sinä tai lapsesi olette lähellä, saatatte hengittää pisaroita, mukaan lukien COVID-19-virus ja saada tartunnan.

3. Vältä koskettamasta silmiä, nenää ja suuta

Koskemme päivän aikana monia erilaisia pintoja. Kosketamme myös vauvojamme, jotka puolestaan koskettavat kasvojansa. Pidä siis huolta, että kaikki, jotka aikovat käsitellä lastasi (ja myös sinä itse), ovat pesseet kätensä huolellisesti.

Pinnoilla voi olla viruksia, myös koronavirusta, ja kun virus tarttuu käteen, se voi helposti siirtyä käsiemme kautta suuhun, nenään tai silmiin. Emme voi olla koskematta erilaisia pintoja tai estää vauvan uteliaisuutta, voimme pysäyttää viruksen kulkeutumisen kehoon koskettamatta omia tai vauvan kasvoja.

4. Yski oikein

Varmista, että sinä ja pienesi ympärillä olevat ihmiset yskivät oikein. Peitä suu ja nenä taivutetulla kyynärpäällä tai nenäliinalla yskimisen tai aivastuksen yhteydessä. Heitä käytetty nenäliina roskiin välittömästi. Virukset leviävät pisaratartunnalla. Noudattamalla oikeaa yskimistapaa, suojaat vauvaasi ja ympärilläsi olevia ihmisiä viruksilta, kuten flunssalta ja COVID-19:ltä.

5. Tunnetko olevasi sairas? Hakeudu lääkärinhoitoon varhain.

Jos tunnet olosi kipeäksi, pysy kotona – yksinkertaista. Jos sinulla on varhaisia merkkejä kuumeesta, yskästä ja hengitysvaikeuksista, ota yhteys lääkäriin hyvissä ajoin. Lisätietoja saat noudattamalla paikallisen terveysviranomaisen ohjeita. Viranomaisilla on ajantasainen tieto alueesi tilanteesta.

Etukäteen soittaminen antaa terveydenhuollon tarjoajalle mahdollisuuden ohjata sinut tarvittaessa oikeaan terveyskeskukseen. Tämä myös suojaa sinua ja auttaa estämään viruksen ja muiden tartuntojen leviämisen edelleen.

6. Noudata turvallista ja hygieenistä ruoanvalmistusta

Käytä erillisiä leikkuualustoja raaoille ja kypsennetyille ruuille. Pese kädet raa’an ja keitetyn ruoan käsittelemisen välillä. Huolehdi, että kaikki liha on kypsennetty hyvin ja käsitelty oikein valmistuksen aikana.

Virukset voivat levitä ruuan valmistuksen kautta. Siksi on erityisen tärkeää, että ruokaa valmistava henkilö huolehtii kunnollisesta hygieniasta.

7. Lisätietoja ja neuvoja

Lisätietoa COVID 19 -taudin nykytilasta löydät Maailman terveysjärjestön verkkosivuilta: www.who.int (pääasiassa englanniksi) ja terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) verkkosivuilta: www.thl.fi