Kasvavan lapsen maidoton ruokavalio

Sitä mukaa, kun lapsi kasvaa, esiin nousee uusia maidotonta ruokavaliota koskevia kysymyksiä. Täytyykö maito jättää pois omasta ruokavaliosta, jos imettää? Kuinka uusien elintarvikkeiden käyttö aloitetaan turvallisesti, kun lapsi alkaa syödä tavallista ruokaa? Miten maidottoman ruokavalion noudattaminen onnistuu päiväkodissa?

Ensimmäiset kuusi kuukautta

WHO suosittelee äidinmaitoa alle kuuden kuukauden ikäisten lasten ainoaksi ravinnonlähteeksi, sillä äidinmaito vahvistaa immuunipuolustusta ja tarjoaa lapselle kaikki tarvittavat ravintoaineet. Ainoa poikkeus on D-vitamiini, jota täytyy antaa ravinnon lisäksi D-vitamiinitippoina.
On harvinaista, että maitoallerginen lapsi saa oireita lehmänmaidosta äidinmaidon välityksellä. Keskustele imetyksen aikaisesta ruokavaliosta ja sen muuttamisesta aina ensin neuvolassa tai lääkärin kanssa.

Uusien ruokien maistaminen

Viimeistään kuuden kuukauden tai yksilöllisen tarpeen mukaan 4–6 kuukauden ikäisenä lapsesi voi alkaa maistella pieniä määriä tavallista ruokaa. Aluksi noin teelusikallinen päivässä riittää. Tämä suositus koskee myös maitoallergista lasta. Vaikka ruoan määrä on pieni, on tärkeää varmistaa, etteivät maistiaiset sisällä lehmän tai muun eläimen maitoa.

maitoallergia vauvalla
Maitoallergian häviäminen

Päivähoidossa

Päivähoitoon meno on suuri muutos sekä lapselle että vanhemmille. Jos lapsellasi on maitoallergia, sinua saattaa huolestuttaa, kun vastuu lapsesta siirtyy päivän ajaksi jollekulle muulle. “Voivatko he taata, ettei lapseni saa maitoa?”
Lain mukaan päiväkodin täytyy olla turvallinen paikka myös allergiselle lapselle. Ennen kuin lapsi aloittaa päiväkodissa, vanhemmat täyttävät lomakkeen, jossa kysytään erityisruokavaliosta ja mainitaan myös maidoton ruokavalio. Lasten ruoka-aineallergiat ovat melko yleisiä, ja useimmat päiväkodit ovat tottuneet erityisruokavalioihin. Rutiinien täytyy olla kohdallaan, jotta päiväkoti olisi allergiselle lapselle mahdollisimman turvallinen paikka. Kaikkien lapsen kanssa tekemisissä olevien täytyy myös saada tieto lapsen oireista ja mahdollisista lääkkeistä hätätapauksien varalta.

Itsenäinen maitoallergikko
Useimpien lasten maitoallergia häviää päiväkotivuosien aikana, mutta aina niin ei käy. Monet maitoallergisten lasten vanhemmat huomaavat, miten nopeasti lapsi oppii muistamaan allergiansa ja kysymään ruoan sisällöstä, kun hänelle tarjotaan jotain. On tärkeää, että kaikki lapsen lähiympäristössä tietävät, mitä lapsen allergia merkitsee, etteivät he vahingossa tai hyvää tarkoittaen anna lapselle jäätelöä tai jotain muuta maitoa sisältävää.

Maitoallergian häviäminen
Useimpien lasten maitoallergia häviää ensimmäisten elinvuosien aikana. On tärkeää, että hoitohenkilöstö seuraa lapsen tilannetta säännöllisesti, jotta lapsi ei noudattaisi maidotonta ruokavaliota tarpeettomasti.
Runsasravinteisessa ruoassa maidon voi korvata imeväisen erityisvalmisteella. Yksilöllisen arvioinnin jälkeen yli vuoden ikäisen lapsen maidon voi myös vaihtaa muihin maidottomiin vaihtoehtoihin, kuten kauraan tai soijaan. Tästä löydät maidottomien ruokien reseptejä