Maidotonta ruokavaliota aloitettaessa voi helposti tulla tunne, että “kaikki” sisältää maitoa. Tämä on normaali tunne, ennen kuin arkeen sopivat uudet tuotteet ja reseptit löytyvät. Vaikka maitotuotteilla on ruokaperinteessämme tärkeä rooli, myös maidottomia hyviä ja runsasravinteisia ruokia on runsaasti. Olemme koonneet tähän vinkkejä ja tietoa maidottomista ruoista.

Maidottoman ruoan valmistaminen
Maidon ja maitotuotteiden korvaaminen maidottomilla vaihtoehdoilla onnistuu usein erinomaisin tuloksin. Kun ruokaa valmistetaan pienelle lapselle, joka tarvitsee erityisen runsasravinteista ruokaa, maito voidaan korvata imeväisikäiselle suunnitellulla erityiskorvikevalmisteella. Maidon voi isommalle lapselle vaihtaa muihin maidottomiin vaihtoehtoihin, kuten kauraan tai soijaan ravitsemusterapeutin yksilöllisen ohjeen mukaan. Tästä löydät maidottomien ruokien reseptejä.

Ruoanlaitossa on tärkeää muistaa käyttää maidotonta rasvaa, esimerkiksi rypsiöljyä tai maidotonta margariinia.

Puolivalmisteet
Saatavilla on runsaasti maidottomia eineksiä ja puolivalmisteita, kuten kalapuikkoja, lihapullia, kastikkeita ja keittoja. Joskus lapsi reagoi maitoon voimakkaasti. Tällöin on syytä valita erityisen puhtaasti valmistettuja ruokia, joissa on merkintä “Maidoton”. Kysy lääkäriltäsi tai ravitsemusterapeutiltasi, miten tarkka lapsesi ruokavalion täytyy olla.

Aamiainen ja välipalat
Aamun voi aloittaa monilla hyvillä, maidottomilla vaihtoehdoilla, joita ovat esimerkiksi avokado, banaani, maidoton voileipä, maidottomat pannukakut, maidoton puuro, kaura- tai soijajogurtti, johon voi sekoittaa maidottomia muroja, kananmuna, hedelmäsalaatti tai kaupasta ostettu tai itse tehty kaurapirtelö.

Leivän päälle:
Luonnostaan maidottomia
Viipaloidut vihannekset, esimerkiksi avokado, tomaatti ja kurkku, kinkku, kalkkuna, viipaloitu kananmuna, viipaloitu keitetty kylmä peruna.

Valitse maidoton vaihtoehto
Margariini, lihapullat tai leikkele – lue aina ainesosaluettelo.

Muhennokset, kastikkeet ja tahnat:
Muhennoksien, kastikkeiden ja tahnojen pohjana voi käyttää kasvislientä, kaura- tai soijakermaa, kookosmaitoa, liha- tai kalalientä

Leipä, täytekakut, leivonnaiset:
Kaupan leipähyllystä ja pakastealtaasta saattaa löytyä koko joukko maidottomia ruoka- ja kahvileipiä, esim. leipää, pullaa ja mutakakkua. Itse leivottaessa voi korvataan maidottomalla margariinilla tai öljyllä, maito kaura- tai soijajuomalla ja kerma kaura-, kookos- tai soijakermalla. Valitse maidotonta suklaata.

Käytännön vinkkejä erikoistapauksiin

  • Matkoilla – Mehua ja hedelmiä on helposti saatavilla, mutta jos tarvitset jotakin ruokaisampaa, kannattaa ottaa mukaan omat eväät.
    Ulkomailla – Lentokoneessa voi tilata erikoisaterian, mutta jos lentomatka on pitkä, voi olla hyvä ottaa varmuuden vuoksi mukaan omat eväät. Finavian sivuilta löytyy tietoa koneeseen mukaan otettavaa ruokaa koskevista säännöistä ja vaatimuksista. Varaa matkakohteesta ensisijaisesti asunto, jossa on oma keittiö. Retkille on hyvä ottaa mukaan itse laitettua ruokaa ruokatermoksessa. Euroopan kuluttajakeskuksen sivuilla voi laatia ja tulostaa allergiakortin 21 eri kielellä.
  • Kahviloissa – Suurilla kahvila- ja ravintolaketjuilla on usein hyvät tiedot tarjontansa ainesosista (saatavilla kysyttäessä). Yleensä saatavilla on maidoton vaihtoehto sekä mehua ja hedelmiä. Vakavasti allergisille lapsille on parasta ottaa mukaan omat maidottomat eväät.
  • Kylässä – Muistuta, että kyseessä on yliherkkyys maitoproteiineille eikä laktoosille. Anna vinkkejä maidottomista ruokalajeista ja tuotteista. Tarjoudu tuomaan omat eväät, jos olet epävarma.
  • Ravintolassa – Ilmaise selkeästi, että tarkoitat maidotonta etkä laktoositonta. Varmista esimerkiksi, tietääkö kokki, ettei ruokaa saa paistaa tavallisessa voissa. Vakavasti allergisille lapsille on parasta ottaa mukaan omat maidottomat eväät.

Lue ainesosaluettelo

Ota ainesosaluettelon lukeminen tavaksi. EU:n elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä koskevien säädösten mukaan ainesosaluettelosta on aina käytävä ilmi, sisältääkö pakattu tuote maitoa. Kiinnitä huomiota seuraaviin sanoihin, sillä ne saattavat tarkoittaa, että tuote sisältää maitoa.

Crème fraîche Eläinrasva Fetajuusto
Hapanmaitotuotteet Hera (-proteiini) Herajuusto
Heravoi Jogurtti Juusto
Jäätelö Kaseiini/kaseinaatti Kerma (-jauhe)
Kermaviili Kirnupiimä Laktoosi
Maidon albumiini Maito Maitojauhe
Maitoproteiini Maitorahka Maitosuklaa
Maitovalkuainen Margariini Nougat
Pehmeä juusto Piimä Raejuusto
Rasvaton maito (-jauhe) Sulatejuusto Tuorejuusto
Velli Voi

Lampaan-, vuohen- ja puhvelinmaito sisältävät samankaltaisia proteiineja kuin lehmänmaito, ja siksi maitoallergisen täytyy välttää myös niitä.

Valmiiksi pakattu ja täydellisesti pakkausmerkitty ruoka on turvallisinta.