Äidinmaito on parasta

Äidinmaidossa on pienelle vauvalle D-vitamiinia lukuun ottamatta kaikkia vauvan päivittäin tarvitsemia ravintoaineita. Äidinmaito ja D-vitamiinitipat riittävät vauvan ravinnontarpeeksi 6 kuukauden ikään saakka. Lapselle annetaan kiinteitä, sosemaisia lisäruokia 4-6 kuukauden iästä alkaen yksilöllisen tarpeen mukaan. Imetystä suositellaan jatkettavaksi 12 kuukauden ikään saakka. Imettäminen on luonnollinen ja edullinen tapa syöttää pientä lasta. Jos äidinmaito ei riitä tai imetys ei muusta syystä onnistu, kysy neuvoja terveydenhuollon ammattilaiselta lapselle sopivan valmisteen valitsemiseksi. Neuvolasta saa ohjeita imetyksestä sekä tarvittaessa pulloruokinnan toteuttamisesta.

Äidinmaito ja D-vitamiinitipat riittävät lapsen yksinomaiseksi ravinnoksi noin 6 kuukauden ikään saakka, jonka jälkeen äidinmaidon ohella lapselle annetaan kiinteitä sosemaisia lisäruokia yksilöllisen tarpeen mukaan. Äidinmaito sisältää kaikkia vauvan tarvitsemia ravintoaineita paitsi D-vitamiinia, sopivasti ja hyvin imeytyvässä muodossa. Imettäminen on luonnollinen, hygieeninen ja edullinen tapa syöttää pientä lasta.

Äidinmaidossa on monia hyödyllisiä tekijöitä, jotka parantavat lapsen vastustuskykyä. Äidinmaidossa on sellaisia äidin monipuolisen ruokavalion aineksia, jotka lisäävät lapsen sietokykyä ja ehkäisevät siten allergioiden kehittymistä. Äidinmaidossa on myös entsyymejä ja hormoneja, jotka parantavat ravinnon hyväksikäyttöä elimistössä ja edistävät lapsen kasvua ja kehitystä. Rintaruokinta luo hyvää pohjaa lapsen terveelle kehitykselle myös pidemmällä tähtäyksellä.

Imettäminen edistää äidin toipumista synnytyksestä. Imettäminen myös tukee äitiä painonhallinnassa ja saattaa suojata myöhemmiltä sairauksilta. Raskaus- ja imetysaikana koko perhe voi omaksua hyviä ruokatottumuksia. Imettäminen antaa lämmintä läheisyyttä äidille ja lapselle. Imetetty lapsi kokee äidin läheisyydessä mielihyvää ja turvallisuutta. Hyviä ohjeita imettämiseen saa neuvolasta omalta terveydenhoitajalta.

Äidinmaitoa koko ensimmäinen elinvuosi

Yksinomaista imetystä suositellaan noin 6 kuukauden ikään asti ja imetyksen jatkamista kiinteän ruoan ohella 12 kuukauden ikään. Rintaruokintaa muun kiinteän ruoan ohessa voidaan jatkaa ensimmäisen ikävuoden jälkeenkin perheen niin halutessa. Äidinmaito riittää D-vitamiinia lukuun ottamatta ainoaksi ravinnoksi ensimmäisten kuuden elinkuukauden ajan useimmille lapsille. Lisäruokien antaminen aloitetaan joustavasti lapsen yksilöllisten tarpeiden, kasvun ja valmiuksien mukaan, viimeistään kuuden kuukauden iässä. Jos rintamaitoa on niukasti, voidaan imetyksen ohella aloittaa kiinteä lisäruoka jo 4-5 kuukauden iässä.

Imetystä voidaan edistää

Äidin monipuolinen ravinto, riittävä lepo ja hyvä mieli edistävät maidon eritystä. Hetkellinen maidon erityksen väheneminen ei merkitse maidon loppumista. Paras tapa edistää maidon tuloa on antaa lapsen imeä. Maidon erittyminen on sitä runsaampaa, mitä useammin lapsi imee rintaa. Osittainenkin pulloruokinta voi heikentää äidinmaidon erittymistä. Pulloruokinnastasiirtyminen takaisin imetykseen onnistuu harvoin, koska maidoneritys ehtyy imetyksen loputtua. Imettämiseen saa tukea ja tietoa synnytyssairaalasta sekä äitiys- ja lastenneuvolasta sekä imetysoppaista ja vertaistukitoiminnasta.