Maitoallergian hoito

Maitoallergian hoidon kulmakivenä on maidon jättäminen pois lapsen ruokavaliosta ja tavoitteena oireettomuus. Maidottomuus koskee sekä lehmän että muiden eläinten maitoa. Maitoallergista lasta imettävän äidin on vain harvoin tarpeen välttää lehmänmaitoa. Kysy lastasi hoitavalta lääkäriltä, mikä olisi juuri teille sopivin menettelytapa.

Imetystä suositellaan jatkettavaksi koko ensimmäisen ikävuoden ajan, ja sen jälkeenkin perheen niin halutessa. Mikäli äidinmaitoa ei ole riittävästi, maidolle allergisille äidinmaidonkorviketta tarvitseville lapsille on saatavilla kahdentyyppisiä imeväisen erityiskorvikkeita:

  • Hydrolysaattivalmiste on maitopohjainen erityisvalmiste, jonka maitoproteiinit on pilkottu niin pieniksi, ettei elimistö tunnista niitä eikä siksi tuota allergista reaktiota niitä vastaan. Tämäntyyppisiä korvikkeita voi antaa useimmille maitoallergisille lapsille
  • Aminohappovalmiste on erityisvalmiste, joka ei sisällä lainkaan maitoa. Tämäntyyppiset korvikkeet sopivat lapsille, joiden allergia on niin vakava, etteivät he voi käyttää tavallista hydrolysaattivalmistetta. Vanhemmille lapsille, jotka eivät enää käytä äidinmaidonkorviketta, on saatavilla aminohappohydrolysaatteja puurona ja ravintojuomana.

Tällaisia erityisvalmisteita on saatavilla apteekeissa – ruokakaupoissa osaa niistä on saatavissa rajoitetusti. Kysy lastasi hoitavalta lääkäriltä tai ravitsemusterapeutilta, mikä maidoton erityisvalmiste sopii lapsellesi parhaiten.

Maidotonta ruokavaliota suunnitellessa voi helposti tulla tunne, että “kaikki” sisältää maitoa. Tämä on normaali tunne, ennen kuin vaihtoehtoiset tuotteet ja reseptit löytyvät. Vaikka maitotuotteilla on tärkeä rooli suomalaisessa ruokaperinteessä, myös maidottomia hyviä ja runsasravinteisia ruokia on tarjolla runsaasti.

Ravitsemusterapeutti auttaa maitoallergian yksilöllisessä hoidossa

Maidoton ruokavalio sisältää helposti liian vähän energiaa ja ravinteita, kuten B-vitamiinia, D-vitamiinia ja kalsiumia. Jos lapsellasi on diagnosoitu maitoallergia, hyvän ravitsemusterapeutin neuvot ovat arvokkaita. Hän osaa arvioida juuri sinun lapsesi ravinnontarpeen ja auttaa löytämään sopivat korvaavat tuotteet. Ravitsemusterapeutti osaa myös ehdottaa ravintolisiä ja neuvoa, millainen ravinto tukee lapsesi kasvua ja kehitystä.

Milloin allergian oireet häviävät?

Täysin maidottomalla ruokavaliolla lapsen oireiden pitäisi hävitä 2–4 viikossa.

Jos tilanne ei parane, syitä voi olla useita:

  • Onko ruokavalio täysin maidoton? Ruoka tulee helposti paistettua voissa, tai ei tule ajatelleeksi, että lasten puurot saattavat sisältää maitoa. Harkitse kaikkia erehdyksen mahdollisuuksia, mielellään yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa.
  • Onko lapsen allergia niin vakava, että tavallinen imeväisikäisen erityisvalmiste ei riitä? Tarvitseeko lapsi sen sijaan aminohappovalmistetta?
  • Onko lapsen diagnoosi oikea? Kananmuna-allergia on toinen tavallinen ruoka-aineallergia, jonka oireet voivat olla samankaltaisia kuin maitoallergian. Muista huolehtia tilanteen seurannasta ja säännöllisistä uusintakäynneistä lääkärissä.

Useimmat lapset pääsevät eroon allergiastaan muutamassa vuodessa. Seurantakäynnit ja uudelleenarvioinnit ovat tärkeitä.

Ole tarkkana, että kaikki maitoproteiini jää varmasti pois lapsen ravinnosta.