Maitoallergia on yleisin lasten ruoka-aineallergia

Maitoallergia on vauvojen ja pikkulasten yleisin ruoka-aineallergia: Maitoallergiaa esiintyy 2-3 %:lla lapsista, ja se puhkeaa lähes aina ensimmäisen elinvuoden aikana. Usein allergia ilmenee ensi kertaa, kun lapsi alkaa syödä lehmänmaitoa sisältävää äidinmaidonkorviketta tai puuroa.

Maitoallergian ennuste on hyvä. Useimpien lasten maitoallergia paranee jo leikki-ikäisenä. Jos lapsellasi on juuri diagnosoitu maitoallergia, saattaa odotteluun kuluva aika tietysti tuntua pitkältä. Elämää eletään tässä ja nyt, ja arjen ongelmat on ratkaistava – silloinkin, kun niiden voi olettaa katoavan tulevaisuudessa. Siksi olemme keränneet tälle sivustolle tietoa ja vinkkejä, joiden avulla elämä maitoallergian kanssa sujuu mahdollisimman joustavasti.

Täältä voit lukea lisää maitoallergiasta, sen oireista ja siitä, miten valmistaudut lääkärissäkäyntiin.

Ota aina yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin, jos epäilet lapsellasi maitoallergiaa. Tämä sivusto ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisten yksilöllisiä neuvoja.

2-3%
kaikista lapsista

Mistä maitoallergiasta on kyse

Maitoallergia johtuu siitä, että keho erehtyy luulemaan maitoproteiineja vahingollisiksi. Tällöin immuunipuolustus tuottaa allergisen reaktion, joka voi ilmetä eri tavoin. Tietyt reaktiot puhkeavat heti lapsen syödessä maitoa sisältävää ruokaa. Nopeita reaktioita ovat esimerkiksi äkillinen punainen ihottuma tai oksentelu. Jotkin reaktiot ilmenevät paljon myöhemmin, joskus jopa päivien kuluttua. Hitaasti ilmeneviä reaktioita ovat ummetus tai kasvun hidastuminen. Maitoallergia voi oireilla eri lapsilla hyvin eri tavoin, ja useimmat maitoallergialle tyypilliset oireet voivat johtua myös muista sairauksista tai vaivoista. Siksi lapsen tiettyä oiretta on joskus vaikeaa yhdistää maitoon ja huomata, että kyseessä on maitoallergia. Tästä voit lukea oireista, joita lehmänmaitoallergia voi aiheuttaa.

Jos äiti syö maitotuotteita, äidinmaito saattaa sisältää pieniä määriä lehmänmaitoproteiineja. Imeväinen reagoi äidinmaidonproteiineihin kuitenkin vain harvoin.

Vaikka pelkkää äidinmaitoa saava lapsi saisi maitoallergian oireita, imettämisen jatkamista suositellaan sen monien hyötyjen takia. Ennen oman tai lapsen ruokavalion muuttamista asiasta on aina ensin keskusteltava neuvolassa tai lapsen lääkärin kanssa.