Miten maitoallergian ja laktoosi-intoleranssin erottaa toisistaan?

Jos lapsi sairastuu maitotuotteiden syömisestä, syynä on lähes aina maitoallergia. Vauvojen ja leikki-ikäisten laktoosi-intoleranssi on erittäin harvinainen – osittain siksi, ettei laktoosi-intoleranssi ole Suomessa kovin yleinen lapsilla, ja osittain siksi, että laktoosi-intoleranssi puhkeaa erittäin harvoin ennen kouluikää. Tämä pätee silloinkin, kun lapsen vanhemmilla on laktoosi-intoleranssi. On tärkeää ymmärtää maitoallergian ja laktoosi-intoleranssin ero. Laktoositon ravinto sisältää maitoproteiinia ja saattaa olla vaaraksi maitoallergiselle lapselle.

Maitoallergian oireet aiheutuvat proteiinista

Maitoallergia johtuu siitä, että kehon immuunipuolustus reagoi maidon sisältämiin proteiineihin. Oireet voivat pahimmassa tapauksessa olla jopa niin vakavia, että hengitys vaikeutuu. Allergisen reaktion välttämiseksi lapsi ei saa syödä lehmän tai muiden eläinten maitoa sisältävää ruokaa.

Maitoallergia johtuu siitä, että kehon immuunipuolustus reagoi maidon sisältämiin proteiineihin.

Laktoosi-intoleranssi johtuu heikentyneestä kyvystä pilkkoa maitosokeria

Laktoosi-intoleranssi johtuu suolen heikentyneestä kyvystä pilkkoa laktoosiksi kutsuttua maitosokeria. Heikentynyt kyky pilkkoa laktoosia johtuu laktaasientsyymin puutteesta ja voi toisinaan aiheuttaa vatsakipuja, ilmavaivoja tai ripulia – eli samoja oireita, joita maitoallergiakin aiheuttaa. Tärkeä ero on, että laktoosi-intoleranssin oireet rajoittuvat vatsaan eivätkä ole koskaan lapselle vaarallisia.

Toisin kuin maitoallergikko, laktoosi-intolerantti lapsi sietää usein pienen määrän maitoa tai maitotuotteita, jotka sisältävät vain vähän laktoosia, kuten jogurttia tai juustoa. Laktoosittomia maitotuotteita ei saa antaa maitoallergiselle lapselle, sillä ne sisältävät yhtä paljon maitoproteiinia kuin tavallisetkin maitotuotteet.

Joskus eroa laktoosi-intoleranssin ja maitoallergian välillä ei tunnisteta. Laktoosi on hyvin harvoin pikkulapsen ongelma. Oireiden taustalla voi olla myös muita sairauksia.

Ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin, jos olet epävarma tai huolestunut lapsesi oireista.

Laktoosi-intoleranssi johtuu suolen heikentyneestä kyvystä pilkkoa laktoosiksi kutsuttua maitosokeria.