Oireet vaihtelevat

Maitoallergia voi oireilla monin eri tavoin. Juuri oireiden yksilöllisyys saattaa toisinaan hidastaa oikean diagnoosin saamista. Joillakin lapsilla maitoallergia ilmenee oksenteluna, vatsakipuna ja ripulina, kun taas toiset kärsivät ummetuksesta. Allergian merkkejä voivat myös olla ekseema, univaikeudet ja painonnousun hidastuminen. Joissakin tapauksissa maitoallergian tunnistaminen on helppoa – joskus taas ei ole selvää, että lapsen oireet liittyvät maitoon, jolloin diagnoosin tekeminen voi olla huomattavasti vaikeampaa.  Jos epäilet lapsellasi maitoallergiaa, kerro epäilyistäsi neuvolassa, josta sinut ohjataan tarvittaessa eteenpäin. Voit myös ottaa yhteyttä lääkäriin.

Epäiletkö allergiaa?

Jos epäilet lapsellasi maitoallergiaa, hänen ruokavaliotaan ja mahdollisia oireita kannattaa tarkkailla. Kerro havaintosi neuvolassa tai lääkärissä; ne voivat olla hyödyksi. Alla on kolme kätevää apuvälinettä, jotka auttavat valmistautumaan seuraavaan neuvola- tai lääkärikäyntiin.

Oireoppaassa esitetään yhteenveto maitoallergian mahdollisista oireista.

Tarkistuslista antaa yleiskatsauksen lapsen vaivoista ennen lääkäri- tai neuvolakäyntiä.

Valmistaudu ja kirjaa asioita muistiin ennen lääkäri- tai neuvolakäyntiä

Oireopas

Oireoppaassa esitetään yhteenveto maitoallergian mahdollisista oireista. Jotkin oireista eivät ole kovin tavallisia, mutta niitä saattaa silti esiintyä juuri sinun lapsellasi. Monet kuvatuista oireista ovat yleisiä, ja niitä voi ajoittain esiintyä myös lapsilla, joilla maitoallergiaa ei ole. Kannattaa myös muistaa, että maitoallergian oireet voivat olla samanlaisia kuin muiden allergioiden ja vaivojen oireet. Siksi lapsellasi ei välttämättä ole maitoallergiaa, vaikka hänellä olisikin useita luettelon oireista.

Verinen uloste

Myös täysin terveiden imeväisten ulosteessa esiintyy joskus ohimenevästi veriviiruja. Jos lapsi vaikuttaa tyytyväiseltä, syö hyvin ja kasvaa odotetusti, ei syytä huoleen yleensä ole. Jos tuoretta verta esiintyy enemmän ja lapsi on huonovointinen, voi kyseessä olla maha-suolikanavan alemman osan limakalvovaurio. Maha-suolikanavan ylempien osien verenvuodot sen sijaan värjäävät ulosteen tummaksi. Ulosteen saattaa värjätä tummaksi myös lapsen syömä ravinto, esimerkiksi mustikat, tietyt äidinmaidonkorvikkeet tai äidin nännihaavoista peräisin oleva veri. Käänny neuvolan tai lääkärin puoleen, jos epäilet, että lapsesi ulosteessa on verta.

Itkuisuus/Koliikki

Pikkulapset itkevät usein etenkin elämänsä ensimmäisinä kuukausina. Itku on pienen lapsen tapa herättää huomiota esimerkiksi silloin, kun hän on nälkäinen tai kaipaa läheisyyttä ja syliin ottamista. Lapsi voi vaikuttaa “tyytymättömältä” silloinkin, kun syötät tai yrität rauhoittaa häntä, ja on tavallista, että pieni lapsi itkee illalla ennen nukahtamista. Itkuisuus hellittää yleensä 3–4 kuukauden iässä. Jos itku alkaa aina samaan aikaan päivästä ja lapsi on muina aikoina rauhallinen ja tyytyväinen, kasvaa ja hänen painonsa nousee, ei ole syytä huoleen. Aihetta lääkärissäkäyntiin on, jos lapsi kärsii jatkuvasti koliikista, on itkuinen eikä paino nouse, tai jos lapsi oksentaa paljon useita kertoja päivässä tai jos hänellä ilmenee muita syömisongelmia. Jatkuva koliikki ja lohduton itku voivat joskus olla merkki ruokayliherkkyydestä.

Aivastelu

Pikkulasten aivastelu johtuu useimmiten virusinfektiosta, mutta voi joskus olla myös allergian oire. Ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin, jos lapsi aivastelee ja vaikuttaa kärsivän hengitystievaivoista.

Kasvojen, silmien ja huulten turvotus

Kasvojen turvotus johtuu ihon alle kertyvästä nesteestä ja voi olla allergisen reaktion merkki. Allergisessa reaktiossa turvotukseen liittyy lähes aina myös kutinaa ja ihoärsytystä. Vaikka tämäntyyppinen turvotus on tavallisinta kasvoissa, sitä voi esiintyä myös muualla kehossa.

Ripuli

Äkilliset ja tiheästi esiintyvät löysät ja vetiset ulosteet johtuvat useimmiten viruksen tai joissakin tapauksissa bakteerin aiheuttamasta vatsataudista. Jos ripuliulosteita esiintyy useampia, on tärkeää korvata nopeasti lapsen menettämät suolat, mineraalit ja neste. Erityisesti alle 1-vuotiaiden elimistö kuivuu nopeasti, ja heidän suolatasapainonsa häiriintyy helposti. Kysy yksilöllisiä ohjeita neuvolastasi ja käytä nestetasapainon palauttamiseen apteekista saatavaa ripulijuomaa. Jatka rintaruokintaa tai äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen/imeväisen erityisvalmisteen antamista. Jos lapsi on vanhempi, anna hänen syödä haluamaansa ruokaa äläkä rajoita ruokavaliota. Jos lapsen tila ei parane 24 tunnissa, hän on hyvin uupunut tai annettu neste ei näytä pysyvän sisällä, kysy neuvoa hoitohenkilöstöltä. Tämä on erityisen tärkeää, jos lapsi on 6 kuukauden ikäinen tai nuorempi. Pitkään jatkuva ripuli voi olla merkki suolistotulehduksesta, eikä se parane itsestään. Ota yhteyttä neuvolaan, jos lapsellasi esiintyy edelleen löysiä ulosteita ja epäilet, etteivät ne johdu vatsataudista.

Ihottuma

Ihottuma voi saada ihon punoittamaan, kutiamaan, kuumottamaan, halkeilemaan, muodostamaan rakkuloita ja aristamaan. Ihottuman syyt ja sen vuoksi myös hoito vaihtelevat. Ihottuma voi joskus olla ruoka-aineallergian oire. Ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.

Nokkosihottuma/Urtikaria

Nokkosihottuma muodostaa lievästi kohollaan olevia, kutiavia paukamia, joiden ympärillä iho yleensä punoittaa tai on punaläikikäs. Ihottuma-alueiden koko vaihtelee nuppineulanpään kokoisesta ja rakkulamaisesta paukamasta halkaisijaltaan kymmensenttisiin alueisiin, jotka leviävät koko iholle. Nokkosihottuma voi olla ruoka-aineallergian oire. Toisinaan lapsi, jolla on IgE-välitteinen allergia, voi reagoida nokkosihottumalla, jos iholle joutuu ruoka-ainetta, jolle hän on yliherkkä.

Painon aleneminen tai hidas painonnousu

Lapsen pituutta ja painoa seurataan säännöllisesti erityisesti ensimmäisen elinvuoden aikana. Kasvua seurataan tämänkin jälkeen säännöllisesti, ja siitä piirretään kasvukäyrä. Jos lapsi ei kasva tai paino ei nouse odotetusti, tarvitaan lääkärin tutkimuksia. Kasvuhäiriöt voivat johtua sairaudesta, jonka vuoksi lapsi ei saa tarvitsemaansa ravintoa tai se ei imeydy.

Ekseema

Ekseema on ihon tulehdusreaktio, jonka seurauksena iho halkeilee, punoittaa, erittää nestettä tai on kuiva ja usein myös kutiaa. Ekseema voi johtua allergiasta mutta myös muista syistä. Atooppisen tai allergisen ekseeman voi laukaista esimerkiksi jonkin ruoka-aineen aiheuttama allerginen reaktio. Hoitohenkilöstö osaa neuvoa lapsen ekseeman hoidossa ja kertoa, onko ruokavaliosta syytä jättää jokin tietty ruoka-aine pois.

Oksentelu ja pulauttelu

Oksentelu ja pulauttelu ovat pikkulapsilla yleisiä, ja ne lakkaavat tavallisesti iässä, jolloin lapsi alkaa istua tai seisoa. Jos myös levossa esiintyy oksentelua, yskää tai muita hengitystievaivoja, lapsi itkee lohduttomasti, röyhtäilee paljon ja hänen hengityksensä on pahanhajuista, voi kyseessä olla sairaus. Pulauttaessa tai oksentaessa ylös nouseva vatsan sisältö saattaa polttaa ruokatorvessa tai nielussa ja voi ajan mittaan ärsyttää ruokatorven limakalvoa. Tällöin lapsi saattaa esimerkiksi kieltäytyä syömästä tai jännittää selän tai koko kehon kaarelle. Jos näin tapahtuu ruokailun yhteydessä tai lapsi ei kasva odotetusti, ota yhteyttä lääkäriin.

Levoton uni

Ota yhteyttä neuvolaan, jos lapsen unihäiriöt ovat jatkuneet pitkään, uni on levotonta sekä yöllä että päivällä ja unihäiriöihin liittyy muita rauhattomuutta, itkuisuutta, väsymystä ja kiukuttelua aiheuttavia oireita myös hereillä ollessa. Lapsi saattaa tarvita apua toimivan unirytmin palauttamiseen. Pitkäaikaiset unihäiriöt saattavat toisinaan johtua sairaudesta.

Pihisevä tai vinkuva hengitys

Lapsen pihisevä tai vinkuva hengitys johtuu usein vilustumisesta. Jos hengitystieoireet jatkuvat pitkään tai niitä esiintyy usein, ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin. Pitkäkestoiset hengitysvaivat voivat nimittäin olla astman oire. Toisinaan hengitystieoireita voi aiheuttaa ruoka-aineallergia. Koska tämäntyyppiset ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa vakavia reaktioita, lapsi jolla on sekä ruoka-aineallergia että hengitystieoireita, tarvitsee lääkärin tutkimuksia.

Ummetus

Useimpien imeväisten uloste on ensimmäisten elinkuukausien aikana pehmeää tai juoksevaa. Rintaruokitut imeväiset ulostavat yleensä useammin kuin äidinmaidonkorviketta saavat. Jotkut ulostavat joka ruokinnan jälkeen, jotkut huomattavasti harvemmin. Äidinmaitoa saavilla lapsilla on harvoin ummetusta. Ummetuksella tarkoitetaan sitä, että lapsi ulostaa harvoin tai ulostaminen on vaikeaa. Jos lapsellasi on mielestäsi suuria ulostamisvaikeuksia ja ulostaminen vaatii ponnistelua tai tekee kipeää, ota yhteyttä neuvolaan.

Yöhikoilu

Lapsen yöhikoilu on tavallista ja useimmiten täysin normaalia. On tärkeää erottaa lääketieteellisistä syistä johtuva yöhikoilu hikoilusta, joka johtuu liian korkeasta huoneenlämmöstä tai liian lämpimistä vuodevaatteista. Kysy neuvolasta tai lääkäriltä neuvoa, jos lapsesi hikoilee niin runsaasti, että siitä aiheutuu epämukavuutta, ja lapsi herää usein sen vuoksi, että vaatteet tai vuodevaatteet ovat kosteat.

Turvonnut ja pömpöttävä vatsa

Pömpöttävä vatsa saattaa aiheuttaa lapsella vatsakipua. Se saattaa myös aiheuttaa turvotuksen ja kylläisyyden tunteen, joka puolestaan vähentää ruokahalua. Pömppövatsa on tavallinen nopeasti syövillä rinta- tai pulloruokituilla imeväisillä. Pömppövatsaisuuteen liittyvä painonnousun väheneminen, oksentelu, ripuli ja veriset tai tummat ulosteet voivat olla merkki sairaudesta.

Oireiden tarkistuslista

Alla oleviin kysymyksiin vastaamalla voit antaa lääkärille käsityksen siitä, miten lapsesi mahdollinen maitoallergia ilmenee. Tarkistuslista on tarkoitettu antamaan yleiskatsaus lapsen vaivoista ennen lääkäri- tai neuvolakäyntiä. Jos lapsesi oireet ovat vakavia, ota suoraan yhteyttä lääkäriin sen sijaan, että vastaisit listan kysymyksiin. Ota huomioon, että maitoallergian oireet voivat olla samanlaisia kuin muiden sairauksien oireet. Vaikka lapsellasi olisi useita listan oireista, hänellä ei välttämättä ole maitoallergiaa. On tärkeää pitää mielessä, että joillakin maitoallergisilla lapsilla on vain yksittäisiä oireita. Kyseessä voi olla maitoallergia, vaikka listassasi olisi vain yksi rasti. Jos epäilet lapsesi olevan maidolle allerginen, on tärkeää, että mainitset siitä lääkärille.

1/19


Iho

Onko lapsellasi ekseemaa tai ihottumaa?

Iho

Kutiseeko lapsesi iho tai onko se punainen ja paukamilla?

Vatsa

Oksenteleeko lapsesi?

Vatsa

Onko lapsellasi pulauttelu ongelmallista?

Vatsa

Onko lapsellasi ripuli?

Vatsa

Onko lapsellasi koliikki?

Vatsa

Onko lapsellasi ilmavaivoja?

Vatsa

Onko lapsesi uloste veristä?

Vatsa

Kärsiikö lapsesi kovasta vatsasta?

Hengitys

Aivasteleeko lapsesi usein?

Hengitys

Vinkuuko lapsesi hengitys?

Hengitys

Onko lapsellasi hengitysvaikeuksia?

Muut

Ovatko lapsesi silmät, huulet tai kasvot joskus turvonneet?

Muut

Onko lastasi vaikeaa saada lopettamaan itkeminen?

Muut

Ovatko lapsesi vaatteet aamuisin hiestä märät?

Muut

Onko lapsesi paino laskenut tai pysynyt ennallaan?

Muut

Nukkuuko lapsesi levottomasti?

Muut

Oikutteleeko lapsesi ruokailutilanteessa?

Muut

Onko lapsesi epätavallisen tyytymätön?

 

Ovatko lapsesi silmät, huulet tai kasvot joskus turvonneet?